Nápolytól délre

Elsodort autók és sárlavina

Ítéletidő dél-Olaszországban

2022. augusztus 12. - nápolytól_délre

Özönvízszerű esőzés csapott le több közkedvelt olasz üdülőhelyre is. A kiemelt turistacélpontnak számító Szicíliában és Kalábriában autókat sodort magával és otthonokat tett lakhatatlanná a vihar.scilla.png(fotó: Italy News)

Péntek reggel hatalmas vihar csapott le a Szicíliát az olasz szárazföldtől elválasztó Messinai-szorosra, és a szomszédos Kalábria régióra. A hirtelen lezúduló, helyenként a 80 mm-t is meghaladó csapadék pusztító sárlavinát szabadított több kedvelt dél-olasz üdülőhelyre is. 

Az Etna fővárosaként is ismert Cataniában az óvároson keresztül tört utat magának a sárfolyam, megrongálva és elárasztva többszáz éves épületeket, illetve a történelmi főteret is, ahol a város jelképének számító Elefánt-kút is áll. A helyzetet tovább rontja, hogy Olaszországban most van a nyári szabadságolások ideje, így a vihar által érintett területen nagyon magas a belföldi, valamint cataniai nemzetközi repülőtérnek köszönhetően, a külföldi turisták száma is.

A szicíliai nagyvárosba mindkét ismert fapados légitársaság rendszeresen indít Budapestről járatokat, a híradások azonban egyelőre szerencsére kizárólag anyagi károkról tudósítanak, és nincs szó személyi sérülésről.

Aggasztó a helyzet a szomszédos Kalábria-régió egyik felkapott üdülőhelyén, Scillában is. Itt autókat sodort magával az ár, és teljesen letarolta a kisváros amúgy idilli strandját és tengerparti promenádját. Scilla kevésbé felkapott a külföldi turisták körében, viszont annál több belföldi nyaralni vágyót fogad, főleg most, augusztus hó folyamán.

Nem kímélte a vihar az aktív tűzhányójáról ismert apró szigetet, a Szicíliához tartozó Strombolit sem. A mindössze egyetlen komolyabb település utcáin vulkanikus hamu- és kőlavinát sodort végig a hirtelen lesett eső.

Kisté

A bejegyzés trackback címe:

https://napolytoldelre.blog.hu/api/trackback/id/tr2317906897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása