Nápolytól délre

Nem csak a mosnivalót vitték haza

Rohamosan nő a fertőzöttek száma Dél-Olaszországban is

2020. március 24. - nápolytól_délre

Az észak-olasz főiskolákról és egyetemekről, illetve a bezáró munkahelyekről hazatérők tömege komoly kihívás elé állíthatja a déli egészségügyi rendszert. Az eddig csak mérsékelten érintett régiókban robbanni látszik a koronavírus-bomba, ami komoly indulatokat kavar minden oldalon.reppublica.jpg

 (fotó: La Repubblica)

 

Március 9-e és 24-e között több, mint megtízszereződött a fertőzöttek száma a dél-olasz tartományokban, a jelentős növekedéssel párhuzamosan pedig feljegyezték az első haláleseteket Campaniában, Calabriában, Szicíliában, de még a vírus által korábban alig érintett Basilicatában is. A 24-i adatok szerint már nincs olyan régió Olaszországban, ahonnan ne jelentettek volna a vírushoz kötődő halálesetet.

 

Pugliába – az önkéntes bejelentésen alapuló adatok szerint – március 18-áig közel 23 ezren tértek haza, a valós szám azonban ennél akár tízezerrel is magasabb lehet, írja a Gazzetta del Mezzogiorno. A régió kormányzója, Michele Emiliano elrendelte, hogy a hazaköltözőknek jelentkezniük kell háziorvosuknál, illetve, hogy otthonukban 14-napos önkéntes karantént kell vállalniuk.bari_1.jpgBari polgármestere személyesen zavarja haza a parkból az embereket (forrás: Antonio Decaro Facebook-oldala) 

 

Ebből viszont az is következik, hogy az északról hazatérők, akik lehetnek teljesen tünetmentesek is, sok esetben megfertőzik a velük egy háztartásban élő rokonaikat. A visszaköltöző egyetemisták szülei között például érezhetően sok a friss megbetegedés. Épp ezért nem meglepő, hogy ez a téma most komoly indulatokat kavar, amint arról beszámolt az index.hu is.

 

A messinai polgármester például az olasz szárazföld és Szicília közötti személyforgalom leállítását követelte, és a sziget kormányzója le is állította a közlekedést a Messinai-szoroson át. Hétfő óra kizárólag a fegyveres erők tagjai, egészségügyi dolgozók illetve napi ingázók léphetnek be Szicíliába Reggio Calabria felől. 

 

A Caltanisetta-megyei Delia városka első embere pedig magából kikelve hívta fel a figyelmet arra, hogy sokan továbbra is napi szinten járnak sportolni, vásárolni vagy beszerezni a doboz cigarettájukat. Így pedig nem lesz “minden rendben”, akárhányan osztják is meg ezt az üzenetet a közösségi felületeken.index.jpgÉrkezik a komp Szicíliába... (fotó: index.hu)

 

Noha lakhelyelhagyási tilalom van életben, azt sokan továbbra sem veszik komolyan – az egyik nemzeti parkban például 20 embert vontak felelősségre a hétvégén jogosulatlan ott-tartózkodás miatt. Többen épp a vidéki nyaralójukba igyekeztek (ami szintén nem engedélyezett), míg mások csak gombát vagy spárgát szedni indultak el. De sokan kijárnak horgászni, sportolni vagy csak sétálni is.

 

A déli polgármesterek sokszor személyesen küldik haza a közterületekről az embereket, amint arról sok közösségi videó is tanúskodik. Az érintettek azonban nem feltétlenül értik, hogy miért nem tartózkodhatnak a szabad ég alatt. 23-a óta a hatóságok drónok segítségével is figyelhetik a lakosság mozgását - ez remélhetőleg javítja majd az otthonmaradási hajlandóságot és arányt.

 

Kisté

 

 

További források:

statista.com

The Guardian

A bejegyzés trackback címe:

https://napolytoldelre.blog.hu/api/trackback/id/tr4215552500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikrobi 2020.03.26. 11:09:58

Azt én sem értem, hogy szabad ég alatt miért nem tartózkodhatnak az emberek

horex · http://horex.uw.hu/ 2020.03.26. 13:46:59

@Mikrobi: Nézd meg a képet. Ott üldögélnek egymás nyakán, hacsak egy fertőzött van megkapja mindegyik
TV-ben mutatták a felelőtleneket, üldögéltek a kávézokban és tele pofával röhigcséltek. Feltételezem szállt a vírus rendesen. Ott irja a trafikot. Nem egy ember szokott bemenni és ott a kilincs is
Az más eset ha valami erdős terepen van egy városka vagy falu és erdőn mezőn futkározik valaki edzésképpen. Ugyanakkor ma már semmit nem lehet tudni ki hol kapja el, nincs nyomkövetés, kontakt keresés mint a járvány elején
süti beállítások módosítása