Nápolytól délre

Új COVID-variánst találtak Nápolyban

2021. február 19. - nápolytól_délre

Új, korábban az Egyesült Királyságban és Nigériában azonosított COVID-variánst találtak a héten Nápolyban is. Ez a vírusváltozat csak körülbelül 130 ismert esettel rendelkezik, a legnagyobb probléma pedig az, hogy nem tudjuk, valójában mekkora kockázatot is jelent?

01_11.jpg(fotó: SorrentoVibes)

Egy Afrikából visszatérő személynél azonosították kedden a B.1.525 variánst – számolt be róla a The Local. Olaszországban ez az első azonosított eset, az új variánsról pedig egyelőre nem tudni, hogy fertőzőképesebb, vagy súlyosabb tüneteket okoz-e, mint az egyéb változatok. A B.1.525-öt, az azt eredetileg azonosító brit egészségügyi hatóságok egyelőre „kivizsgálás alatti lévő variánsként” kezelik. A nálunk is jelen lévő, és brit mutánsként ismertté vált másik vírustörzs, a B.1.1.7 jelenleg kb. 18%-át okozza az itáliai megbetegedéseknek. Jelen van emellett a brazil és a dél-afrikai variáns is, bár csak minimális esetszámmal.

A február 14-i olaszországi rendelkezések értelmében Itália legtöbb régiója – így az a Campania régió is, amelynek Nápoly a központja – a sárga veszélyességi zónába tartozik, néhány térségben pedig a narancssárga védekezési fokozat van érvényben. Több helyütt viszont helyi intézkedések korlátozzák a kijárást, főleg olyan kisebb gócpontokban, ahol kiemelkedő esetszámot produkál valamelyik újabb vírusváltozat. Ilyen vörös zónának számít Bolzano és Perugia környéke, de van kiugró fertőzöttséget mutató térség Campania régióban is, igaz Nápolytól viszonylag messze, egy eldugottabb hegyi faluban.

nevtelen.jpg(fotó: The Local)

A vörös zónákban a magyarországinál szigorúbb intézkedések vannak érvényben, azaz a lakosság csak szükséges esetben hagyhatja el az otthonát, kizárólag a fontosabb üzletek és vállalkozások tarthatnak nyitva, ételt csak elvitelre lehet vásárolni, a középiskolák pedig távoktatással működnek. Szükséges esetben még szigorúbb szabályok léptethetők életbe helyileg.

Sokkal enyhébbek a sárga zónára érvényes korlátozások: itt a lakosság mozgása nincs korlátozva a régión belül, a régiót elhagyni azonban csak munkahelyi, egészségügyi vagy más szükséges okból kifolyólag lehet. Este tíz és reggel öt óra között kijárási tilalom van érvényben, hat óráig azonban nyitva lehetnek a vendéglátóhelyek, és mindössze annyi a megkötés, hogy egy adott asztalnál egyszerre maximum négy vendég foglalhat helyet.

Azt persze nem tudni, mit hoz a jövő, és hogy újra kell-e gondolni az enyhítéseket az új vírusvariánsok fényében? Nagy kérdés az is, hogy mi lesz nyáron: lesz-e a külföldi vagy legalább belföldi turizmus, ami pénzügyileg kicsit meg tudná erősíteni a kivérzett vendéglátóipart? Vagy újra lezárják egész Olaszországot, mint ahogy annak lehetőségéről a napokban az Index is beszámolt.

Kisté

A bejegyzés trackback címe:

https://napolytoldelre.blog.hu/api/trackback/id/tr7416432584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2021.02.20. 18:10:30

Szerintem mind meghalunk.

Ez az egész kezd egy gigantikus komédiává fajulni: vakcina útlevél, plázázni lehet, de egy étteremben nem ülhetsz le, határzár ami csak az újságokban van zárva, maszk amit mindenki a zsebében hord meg fél percenként le fel vonogat és még lehetne sorolni szüntelenül.

Visceroid 2021.02.20. 18:10:39

Elleszünk ezzel még egy darabig.
süti beállítások módosítása