Nápolytól délre

A legkisebb olasz falu valódi mesevárossá változik

2017. december 19. - nápolytól_délre

Nyáron hangulatos halászfalu és népszerű üdülőhely. Decemberben viszont valódi mesevárossá változik. A színpompás utcákon és tereken barangolva nehéz elhinni, hogy nem egy karácsonyi mesefilm díszletei között járunk, hanem egy létező tengerparti kisváros sikátoraiban.

01_7.jpg(fotó: Amalfi Notizie)

 

A Nápolytól délre terül el az Amalfi-part, ami Olaszország és Európa egyik legfelkapottabb tengerpartszakasza. És nem is érdemtelenül. Meredeken a vízbe zuhanó csipkés hegyek, hatalmas sziklák tövében megbúvó kisvárosok és azúrkék öblök teszik felejthetetlenné ezt a mindössze pár tucat kilométeres szakaszt.

 

A part névadója, az egykor komoly tengeri nagyhatalomnak számító Amalfi ma jelentős turisztikai központ, elegáns hotelekkel, divatos éttermekkel és nagyon impozáns székesegyházzal. Ahol is nem kisebb celebritás földi maradványait őrzik, mint Krisztus egyik tanítványáét: Szent András apostolét. Amalfi központjából pedig akár gyalogszerrel is megközelíthető a szomszédos település, ami szerényen húzódik meg a híres nagytesó árnyékában.

02_8.jpgAtrani nyáron...

03_6.jpg...és télen   (fotó: altacostiera.com; Antonio Amato)

 

850 lakosával és mindössze 0,12 négyzetkilométeres kiterjedésével Atrani Olaszország legkisebb önálló, azaz nem valamelyik nagyobb városhoz csatolt települése. Ebben az esetben azonban nem a méret a lényeg. Azaz, hogy mégis. Atrani ugyanis az Amalfi-part talán leghangulatosabb települése. Hogy miért? Egyrészt pont a mérete miatt. Hiszen apró, átlátható, szerethető. Másrészt azért, mert a városka a turisták körében csak mérsékelten ismert. A szeszélyesen felfelé kanyargó sikátorokban tehát zömmel csak helyiekkel találkozhatunk. Sieszta idején meg még velük se. 

 

Ha pedig azt mondtuk Atraniról, hogy nyáron nagyon hangulatos, akkor mindez fokozottan igaz decemberben, amikor is ünnepi fények festik színesre a házakat és közterületeket. A képek alapján az embernek könnyen az az érzése támad, hogy nem valódi települést, hanem egy errefelé nagyon népszerű presepe-t, azaz grandiózus betlehemi születésjelenetet lát.

04_5.jpg(fotó: Amalfi Notizie)

 

Apropó betlehem... Tudják, hogy Nápolyban hogy kerül az ünnepi asztalra a kis Jézus, Szűz Mária és Maradona? Ha nem, akkor itt elolvashatják.

 

Kisté

A bejegyzés trackback címe:

https://napolytoldelre.blog.hu/api/trackback/id/tr7213511785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása