Nápolytól délre

A jászolban: a kis Jézus és Maradona

2017. december 07. - nápolytól_délre

Azt már tudjuk, hogy Glória és Karesz nem találkozhat a jógatanfolyamon. Sem Alex és Pál doktor a műtőben. Hanem csakis a jól ismert szemüvegmárka szaküzleteiben. De vajon hol találkozhat a kis Jézus, Szűz Mária és Maradona?... Hol máshol, mint Nápolyban! Hol máshol, mint az ünnepi asztalon!01_5.jpg(fotó: Wikimedia Commons / Wikipedia / Nápolytól délre)

 

Az olaszok december 8-án ülik a szeplőtlen fogantatás ünnepét, ami egyszersmind a karácsonyi előkészületek kezdőnapja is. Sokan ilyenkor kezdik feldíszíteni a fát, melynek a helyi szokások szerint nincs konkrét, kötelező dátuma. Még a fánál is fontosabb azonban az olasz lélekben jóval mélyebben gyökeredző tradíció, a Betlehem-állítás gyakorlata. Persze ne a mi szerény, párfigurás asztaldíszünkre tessék gondolni. Az olasz Betlehem ugyanis olyan, mint az olasz temperamentum maga. Harsány, színes és kissé túlzó.

 

Bár a betlehem-készítés szokása Olaszország szerte komoly népszerűségnek örvend, a nápolyiak szentül meg vannak győződve arról, hogy – a pizzához hasonlóan – a „persepe” őshazája is csak a déli nagyváros lehet. Noha ennek az elgondolásnak nincs semmilyen tudományos alapja, az azért bizonyos, hogy sehol nincs a kis Jézus születését megjelenítő maketteknek akkora respektje, mint délen. Különösen pedig a Vezúv városában.

02_6.jpgTipikus nápolyi betlehem (fotó: mda-Arte)

 

Olyannyira igaz ez, hogy – a történelmi céhekhez hasonlóan – Nápolyban a betlehem-készítőknek ma is külön utcája van. Ez a via San Giorgio Armeno, a belváros egyik nagyon jellegzetes és nagyon hangulatos közterülete. És hogy konkrétan mi kapható itt? Az égvilágon minden. Vagy mai szlenggel élve: az égvilágon minden is. Csak minden kicsiben. Például betlehem-helyszínek, azaz barlangbelsők, templomrészletek, paloták. De akár komplett városok, erdőségek vagy hegyvonulatok is. Ennél is fontosabbak azonban maguk a figurák. A kis Jézus, természetesen. Meg persze József és Mária. Meg a háromkirályok, a csodaváró pásztorok és persze a nyáj... De tovább is van, mondjam még? Mondom.

 

Külön polca van a politikusoknak és a közéleti személyiségeknek. Juncker, Merkel, Genitoli... (ez utóbbi a regnáló olasz miniszerelnök). Meg persze mindenki más, akivel történt az adott évben valami. Vilmos hercegnek gyermeke született? Decemberben már kapható lesz a mini trónörökös. Berlusconinak újabb botránya volt? Akkor nem csak az ő figurája lesz beszerezhető, de a feltételezett szeretőjé is. Ráadásul minden méretben, az egycentistől egészen a félméteresig.

03_5.jpg

Prince, Pavarotti, Vilmos herceg és a komplett Nápolyi futballcsapat (fotó: Calcio e viaggi)

 

Külön polca van persze a focistáknak, és azon belül a nápolyi csapatnak is. Hiszen a labdarúgást már-már vallásos rajongás kíséri errefelé. És így mindenki a saját betlehemébe állíthatja a kedvenc játékosát. Vagy akár begyűjthető a komplett kezdő tizenegy. És persze nem hiányozhat az örökös tízes, az isteni Diego sem. Ha akkora méretben nem is kapható, mint a nemrég Indiában felállított bronzszobor, azért van választék bőven. Maradona ugyanis önálló fogalomnak számít Nápolyban. Népszerűségével pedig egyedül talán a helyi születésű komikus-színész, Totò vetekedhet. Így persze ő is több méretben és kivitelben megvásárolható.

 

A via San Giorgio Armeno hatalmas élmény, bármilyen időszakban jutunk is el ide. A színes figurák ugyanis egész évben megcsodálhatók és beszerezhetők. A legforgalmasabb időszak azonban egyértelműen december 8-ával veszi kezdetét. Ilyenkor lehet megvásárolni a meglévő kellékek mellé az új figurákat és kiegészítőket. A betlehem az adventi időszak alatt ugyanis folyamatosan bővíthető.

04_4.jpgMaradona a háromkirályok és az alkotó társaságában (fotó: Corriere dello Sport)

 

Az ünnep előestéjén, azaz december 24-én kerül a jászolába a kis Jézus szobrocskája, mintegy megkoronázva az az évi előkészületeket. A kész betlehem pedig legalább vízkeresztig, de sokszor még jóval azt követően is a nappali vagy az étkezőkonyha ünnepi dísze marad.

 

Kisté

A bejegyzés trackback címe:

https://napolytoldelre.blog.hu/api/trackback/id/tr9313453193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása