Nápolytól délre

Bikinis pixelcsajok… az ókorból

2017. március 27. - nápolytól_délre

Nyolc hamvas fiatal lány. Szőkék és barnák vegyesen. Ketten strandlabdát dobálnak kissé ügyetlenül. Egy harmadik valami délszaki növényt ölelget csábosan. Mindez történhetne a fantáziámban is. Vagy egy kissé megfakult poszteren a vécém falán. De nem. Ez egy római mozaik. És Kr. u. 325-ból származik.

01_1.jpgBikinis lányok Piazza Armerinában (fotó: tempi.it)

Piazza Armerina neve még a Szicíliát megjárt utazó számára sem feltétlenül cseng túl ismerősen. A városka a sziget belsejében, a kevésbé felkapott Enna tartományban található. Tengerpartja nincs, és viszonylag távol esik az autópályától is. Az itt feltárt ókori romok azonban kolosszális, vagy ha úgy tetszik, kolosszeumi jelentőségűek.

A városka határában ugyanis római kori földbirtok, ún. latifundium működött. A birtok közepén álló épületkomplexum tulajdonosa pedig - a  villa mérete, illetve a díszítések minősége alapján - valószínű, hogy magas rangú római arisztokrata volt, elképzelhetően maga Maximianus társcsászár, Itália, Hispánia és Észak-Afrika ura. A komplexum sorsát – Pompejihez hasonlóan – egy természeti katasztrófa pecsételte meg: a Kr. u. XII. században földcsuszamlás temette maga alá az épületet.

02_1.jpgMindent a szemnek és mindent a kéznek… A villa bejárata előtti mozaik az összes érzékszervvel befogadható (fotó: a szerző)

Ezen a ponton jogosnak tűnhet a kérdés, hogy vajon mi néznivaló van egy hódítók által szétdúlt, majd sárlavina által betemetett ókori romon. Hogy mi? Több ezer négyzetméternyi, tökéletesen épen fennmaradt mozaikpadló. Ráadásul a legszebb fajtából. Nem véletlen, hogy az UNESCO felvette a villát a világörökségi helyszínek közé.

A geometriai mintákkal díszített termek mellett találunk mitológiai témájú, illetve a korabeli élet mindennapjait bemutató alkotásokat is. És akkor még nem szóltunk a szabadabb felfogású, vagy direkte pajzán témájú mozaikokról. Ez utóbbiak közé tartozik a diszkréten „A csók” névre keresztelt alkotás, melyen szemmel láthatóan jóval intimebb dolog történik, mint egy egyszerű csók.

03j.jpgA csók (fotó: wikipedia.org)

A köztudatba a „Bikinis lányok” néven bevonult mozaik viszont nem erotikus témájú mű. Az azon látható hölgyek ugyanis egyértelműen valamilyen sporttevékenységeket végeznek, a XX. századi bikinire kísértetiesen hasonlító ruhadarab tehát ezúttal praktikus célt szolgál, és nem a férfi szemek kényeztetését.

A villa megtekintése után vétek lenne nem felkeresni a közeli városkát is. Hogy miért? Egyrészt mert a többi turista jellemzően nem így tesz, azaz itt valós képet kaphatunk arról, hogy milyen a hamisítatlan „dolce vita siciliana”. Másrészt meg azért, mert Piazza Armerina – a maga nemében – egészen tökéletes. Barnás, kopottas házai egymás hegyén-hátán kúsznak a dombtető felé, az esetleges esztétikai hiányosságokat pedig könnyen feledteti a városra ragyogó forró, mediterrán napsütés.

04.jpgPiazza Armerina házai (fotó: a szerző)

Az apró erkélyeken kint ül a Mamma és aszalódik a paradicsom. A sikátorban megbúvó, kockásterítős trattoria tulajdonosa pedig dolgavégeztével a szomszédos asztalhoz ül, majd a kávéját kortyoló turistától kér egy szál cigit. És rágyújt. Persze vigyázva arra, hogy ne a vendég felé szálljon a füst…

Kisté

A bejegyzés trackback címe:

https://napolytoldelre.blog.hu/api/trackback/id/tr7912373379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása