Nápolytól délre

Megsütötték a világ legnagyobb sajttortáját

2017. október 04. - nápolytól_délre

Van egy mifelénk kevéssé ismert szicíliai édesség. Meg egy mifelénk kevéssé ismert dél-szicíliai város. Most pedig a kevéssé ismert utóbbiban elkészítették a valaha volt legnagyobbat a kevéssé ismert előbbiből. És hogy akkor számunkra mindez miért is érdekes? Hát, mert a cassata egy habos, gyümölcsös, ricottás ízcsoda. Mazara del Vallo meg egy végtelenül izgalmas történelmi város.

cassata.jpg(fotó: Prima Pagina Mazara)

 

Kezdjük a rideg tényekkel. Múlt hétvégén elkészült a világ legnagyobb cassata-tortája, melyet a Guiness kirendelt képviselője is megerősített. A méretes desszertet mindössze hat óra leforgása alatt állította össze tíz mestercukrász, meg néhány cukrásztanonc. A rekordkísérletből aktív részt vállalhattak a rendezvény nézői is, akik – csekély 1 euró ellenében – nemcsak, hogy bekapcsolódhattak az előkészületekbe, de később meg is kóstolhatták a tortacsodát.

 

A végső mérlegelésnél 1,3 tonnát regisztráló süteményhez a készítők cirka 200 kg piskótatésztát és 800 kg ricottát használtak fel, melynek kisker ára feltehetőleg barátok közt is csillagászati. És akkor nem szóltunk a marcipánról, a kandírozott gyümölcsökről vagy a mézédes Marsala-borról. E felsorolás pedig hellyel-közzel le is rántotta a leplet a torta fő összetevőiről. Melyek talán már sejtetik, hogy a cassata tényleg hihetetlenül finom. És hogy egyetlen szelet sohasem elég. Agglegények készíthetik babpiskótával is, lelkes hobbicukrászoknak azonban inkább a piskótaalapos változatot javasoljuk. 

kaszba.jpg(fotó: Visit Sicily)

 

És hogy miért pont Mazara del Vallóban készült el a ricottás torták legnagyobbika? A kapocs a sziget mór múltjában keresendő. Mazara városa ugyanis az egykori Szicíliai Kalifátus egyik központi települése volt. Az óváros magját is az arabok építették ki, az egykori kaszba (vagy angolos írásmóddal: kasbah) pedig mind a mai napig fennmaradt. Sőt. A zegzugos utcákban ismét jelentősebb tunéziai kisebbség lakik.

 

Az elmúlt ezer év persze nem múlt el nyomtalanul a település felett. Érkeztek előbb a normannok, majd a franciák, a spanyolok... És mindenki épített valamit. Mazara óvárosában egymást érik a bizánci vagy barokk székesegyházak és templomok. Ezen kívül pedig van a városnak jellegzetesen olasz főtere és hangulatos folyópartja is. És akkor még nem is szóltunk a homokos strandokról... 

dom.jpg(fotó: Sky Scraper City)

 

Úgy gondolom tehát, hogy Mazara del Vallo mindenképp megér egy látogatást, ha a környéken járnak. És hogy mit gondolok a cassatáról?... Azt, hogy süssék meg!

 

Kisté

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napolytoldelre.blog.hu/api/trackback/id/tr9912928339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása