Nápolytól délre

Március 15-e és az olasz meló

2017. március 14. - nápolytól_délre

A Via Roma és Via Vittorio Emanuele mellett van a szicíliai Palermo városának egy olyan főutcája is, amely Luigi Tukory nevét viseli. A furcsa hangzású személynév hallatán az ember eltűnődik: vajon ki lehetett ez a Signore Tukory? Talán tudós? Felfedező? Vadakat terelő juhász? Valójában egyik sem. Hanem Tüköry Lajos huszártiszt, a 1848-49-es magyar szabadságharc főhadnagya. De hogyan keveredik a Tirrén-tenger partjára egy magyar katonatiszt?m15_1.jpgNyüzsgő piac Palermo belvárosában  (fotó: a szerző)

Szicília, a helyiek nagy bánatára, mindig is stratégiai szerepet töltött be a Földközi-tenger ellenőrzéséért folytatott küzdelemben. A sziget történelme ezért jóformán nem több mint hódítások és visszahódítások sorozata. Az évezredek során megfordultak itt görögök, rómaiak, arabok és normannok, majd később franciák és spanyolok. De állt a sziget Bizánc befolyása alatt is. Nem meglepő tehát, hogy az olasz szabadságharcos, Garibaldi is Szicíliát szemelte ki arra, hogy innen hódítsa vissza Itáliát.

Ekkor persze már 1860-at írunk, tehát bő tíz évvel vagyunk a világosi fegyverletétel után.  De ne szaladjunk előre ennyire. Tüköry ugyanis pont harminc évvel korábban látta meg a napvilágot a Békés megyei Kőrösladányon. A márciusi forradalom kitörésekor Nagyváradon volt, ahol jogot tanult, a tanév végén pedig beállt a békési nemzetőrök közé. Itt őrnagyi rangig vitte, majd később Bem erdélyi hadseregéhez kerül, ahol előbb hadnaggyá, majd főhadnaggyá nevezték ki. A szabadságharc bukása után emigrált, és a török szultán seregébe állt.

Háború Franciaország, Piemont és a Habsburgok között

A magyar szál tekintetében történetünk 1858 júliusában válik ismét érdekessé, amikor a Szardíniát illetve a Torino környéki területeket összefogó Szárd-Piemonti Királyság miniszterelnöke, a történelemkönyvekből ismerősen csengő Camillo Benso di Cavour, titkos szövetséget köt III. Napóleon francia császárral. A cél: a Habsburgok által elfoglalt észak-olasz területek visszahódítása, és az egységes Olaszország megteremtése.

A kedvező politikai pillanat, illetve az Ausztria elleni szövetség vezetőivel folytatott egyeztetések fényében Kossuth nekilát egy olaszországi Magyar Légió megszervezésének. A terv: kivívni az olasz függetlenséget, majd Magyarországot is felszabadítani a Habsburg uralom alól. Csatlakozik tehát a Légióhoz a magyar szabadságharc jó egynéhány veteránja, így többek között Tüköry Lajos is.

Eleinte minden a terv szerint halad, hiszen a francia hadigépezet sorra nyeri a Habsburg sereggel szemben az ütközeteket. Az olasz és a magyar szabadság kivívására vonatkozó elképzeléseket azonban keresztülhúzza a nagypolitika. III. Napóleon váratlanul fegyverszünetet köt Ausztriával, és méltányos békefeltételeket ajánl. A francia császárnak ugyanis nem érdeke, hogy komolyan meggyengítse a fontos egyensúlyi szerepet betöltő Habsburg birodalmat. A piemonti királyság ezen felül kénytelen a franciáknak átengedni Nizzát és Szavoját, ez volt ugyanis a katonai segítségnyújtás feltétele.

Garibaldi és az Ezrek

A békekötés és a nyugati területek elcsatolása kiveri a biztosítékot a megrögzött szabadságharcos, ráadásul nizzai születésű Guiseppe Garibaldinál. Az olasz katonatiszt otthagyja a szárd-piemonti sereget, és önkénteseket toboroz, majd hajóra száll Szicília felé, ahol épp felkelés van kialakulóban a Bourbon II. Ferenccel szemben. Mindeközben felbomlik az alighogy megalakult, máris fölöslegessé vált Magyar Légió is, így a Garibaldi-féle önkéntesek, más néven „az Ezrek” között ott van jó néhány magyar veterán, így többek között Tüköry Lajos, illetve a bajai születésű Türr István is.storia_dei_mille_p061.jpgTüköry arcképe  (fotó: Wikipedia)

Garibaldi partra száll Szicíliában, majd csapatai egyesülnek a hegyek közé visszavonult lázadókkal. Az első győztes csata után ostrom alá vonják Palermo városát. Elkeseredett harcok után Garibaldi végül is győzedelmeskedik, és mindkét magyar tiszt komoly részt vállal a kivívott sikerből. A győztes csata azonban csak az egyikük számára hoz fényes katonai és diplomáciai előmenetelt.

Türr István Garibaldi oldalán végigharcolja egész Dél-Itáliát. Előbb tábornok, később Milazzo város kormányzója, majd Viktor Emánuel király szárnysegédje lesz. Nem utolsó sorban pedig elveszi feleségül III. Napóleon császár unokahúgát. Tüköry ezzel szemben golyót kap a lábába Palermo ostromának idején. A végtagot később amputálni kell, de ez sem menti meg a katonatiszt életét, aki tíz nappal a műtét után belehal sérüléseibe.

Méltó temetés és emlékezet

A magyar szabadságharcos temetéséről első kézből számol be Giuseppe Cesare Abba, Garibaldi egykori krónikása. Abba elmondása szerint hatalmas gyászmenet kíséri a végső útjára Tüköryt, melyen részt vesznek a sebesült katonatársak is. A helyiek az erkélyekről búcsúztatják a katonatisztet, virágot dobálva a koporsó és a menet felé. A gyászbeszédet maga Garibaldi mondja el, méltatva Tüköry kivételes bátorságát és hitet téve a magyar és az olasz nép testvérisége, valamint a magyar szabadság kivívásának fontossága mellett. Tüköry ezredesi rangot kap a halála után.m15_2.jpgA palermói San Domenico templom, Tüköry végső nyughelye  (fotó: a szerző)

A hős emlékét Palermóban ma is kétnyelvű márványtábla őrzi a róla elnevezett a laktanya falán, illetve egy, a Garibaldi-kertben felállított mellszobor. Tüköry földi maradványai a San Domenico templomban kerültek elhelyezésre.

Kisté

A bejegyzés trackback címe:

https://napolytoldelre.blog.hu/api/trackback/id/tr5912336855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

D2 2017.03.15. 09:20:54

Köszi! Érdekes és hasznos volt!
Így 15-én elgondolkodtam, hogy a forradalom kitörését percről-percre lejátsszuk, az utóéletéről meg nem tudunk semmit. Tüköry kicsit olyan lehetett, mint nekünk Bem József.

nápolytól_délre 2017.03.15. 09:55:02

@D2: Igen, én is így gondolom. Garibaldi kifejezetten sokra értékelte a magyar tisztjeit. Türr István például a tábornok abszolúte bizalmi embere és szoros jó barátja volt.
süti beállítások módosítása