Nápolytól délre

A kokainkirály arany élete

2017. szeptember 05. - nápolytól_délre

Filmbeillő körülmények között fogtak el a hétvégén egy ismert maffiavezért. A „milánói kokainkirályként” is ismert Rocco Morabito 23 éve élte a körözött bűnözők nehéz életét. Méghozzá nem is akárhogyan. Hanem egy fényűző dél-amerikai luxusvillában...

16147999_e23ab5e6ef4a7f9841a13fc2d31cef59_wm.jpg(fotó: index.hu)

 

Az ismert maffiavezért 1994-ben 30 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték bűnszervezetben való részvételért, illetve drogkereskedelemért. Morabito azonban úgy döntött, hogy a kiszabott szabadságvesztést inkább nem tölti le. Mint ahogy nemet mondott arra is, hogy a kalábriai bűnszervezet, a 'Ndrangheta bevett módszere szerint a dél-olasz hegyekben húzza meg magát, és ott várja ki, amíg elül a vihar.

 

A kokainkirály ehelyett külföldre szökött, bár a menekülése első időszakról a hatóságok egyelőre keveset tudnak. Az azonban bizonyos, hogy Morabito az utolsó tíz évet Uruguayban töltötte, hamis papírok és hamis személyiségazonosság leple alatt. Időközben pedig meg is házasodott: egy angolai származású, de magát portugál papírokkal igazoló nőt vett el, aki jelen idő szerint szintén a rendőrség vendégszeretetét élvezi

morabito.jpegMorabito a letartóztatása után (fotó: The Telegraph)

 

A dél-olasz születésű Morabito elég fiatalon rákapott a dolce vita ízére. Az egyik 'Ndrangheta nagyfőnök unokaöccseként 25 évesen már Milánóban működött, ahol a klubélet és az illegális kokainpiac ismert figurája lett. Talán túlságosan is. Gyümölcsöző üzleti tevékenységére ugyanis egy idő után az olasz rendőrség is felfigyelt.

 

A most kiadott közlemény szerint a maffiavezér 1993-ban és 1994-ben aktív szervezője volt a Dél-Amerika és Olaszország közötti drogszállítmányoknak, illetve működésének köszönhetően több mázsa kokain érkezett meg az öreg kontinensre. Nem kizárható azonban az sem, hogy Morabito a menekülés évei alatt is a drogpiac aktív szereplője maradt. Ezt látszik alátámasztani az otthonában talált lőfegyver, a bűnöző 12 hitelkártyája és 13 mobiltelefonja, illetve a temérdek lefoglalt útlevélfotó.

evidence_jo.jpgA Morabito otthonában lefoglalt bizonyítékok (fotó: fanpage.it)

 

A kokainkirályt amúgy egy összehangolt nemzetközi rendőrségi akció keretében fogták el Uruguay fővárosában, Montevideóban. A hat hónapos akció során először Brazíliában keresték a menekültet, a nyomozás során azonban kiderült, hogy Morabito valójában Uruguayban él. Méghozzá nem is akárhol. Hanem Punta del Estén, amit nem véletlenül neveznek az uruguayi St. Tropez-nak. A keskeny félszigeten elhelyezkedő város a dél-amerikai állam legfelkapottabb üdülőhelye.

punta_del_este.jpg Punta del Este (fotó: linkedin.com)

 

Morabitónak okirat hamisítás és hamis személyazonosság vádjával kell az uruguayi bíróság elé állnia, ezt követően pedig átadják az olasz bűnözőt hazája rendőrségének. A maffiavezért amúgy egy banális hiba buktatta le: az egyik gyermekét nem a felvett álneve alatt, hanem a valódi nevét használva íratta be a helyi iskolába, az elsősök közé.

 

Kisté

A bejegyzés trackback címe:

https://napolytoldelre.blog.hu/api/trackback/id/tr6912805398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása