Nápolytól délre

Pizzaháború Nápolyban

- mindenki akar egy szeletet

2019. március 02. - nápolytól_délre

Idén már a harmadik éttermet éri támadás Nápoly belvárosában, az akciók hátterében pedig feltehetőleg a helyi maffia, a Camorra áll. A bűnszervezet tagjai így próbálják meg rávenni a helyi pizzériák tulajdonosait, hogy fizessenek védelmi pénzt - legalábbis a hatóságok alapos gyanúja szerint...

pizza_jo.jpg

(fotó: pexels.com/Nápolytól délre)

 

„Bomba miatt zárva.” Ez a tömör üzenet várta január 16-án mindazokat, akik felkeresték a népszerű Sorbillo pizzériát. A bombát az éjszaka folyamán robbantották ismeretlenek a Via dei Tribunalin működő üzlethelyiség előtt. Személyi sérülés nem történt, az elkövetők célja kifejezetten a vendéglátóhely megrongálása volt.

 

A Via dei Tribunali amúgy Nápoly egyik legnépszerűbb utcája, nem véletlen tehát, hogy a Sorbillo család pont itt nyitott pizzériát. Ahogy az sem véletlen, hogy ez az egyik olyan üzlet, ami a Camorra célkeresztjébe került. Az Antica Pizzeria 1935 óta működik, Gino és Toto Sorbillo pedig egész komoly birodalmat épített fel a népszerű olasz lepény köré. Több éttermük működik Nápolyban, Milánóban, sőt legutóbb nyitottak üzletet New York belvárosában, Manhattanben is.

 

A Camorra figyelmét azonban nem ez a tény, hanem a nápolyi éttermek egyre növekvő népszerűsége keltette fel. A dél-olasz fővárosba érkező turisták száma több mint 90%-kal nőtt az elmúlt évtizedben, ez pedig komoly forgalomnövekedést jelent a külföldiek körében népszerű éttermekben is. A világszerte közkedvelt paradicsomos lepény egyértelműen a dél-olasz város legeladhatóbb terméke, egyes pizzázók pedig mára valóságos kultuszhelyekké váltak.

via_dei_tribunali_pizzeria_gino_sorbillo_panoramio.jpg

A Sorbillo pizzéria már helyreállított bejárata (fotó: Wikimedia Commons)

 

Nem volt amúgy teljesen véletlen az első támadás időzítése sem. Január 17-e a pizzakészítők napja Nápolyban, és erre az ünnepre minden étterem egyedi ajánlattal és különféle akciókkal, eseményekkel készül. A Sorbillo viszont idén "zárva” táblával ünnepelte a jeles napot.

 

Szintén januárban érte hasonló támadás a Terra Mia éttermet is, a legújabb áldozat pedig a Pizzeria di Matteo, ami szintén a Via dei Tribunalin működik. Az elkövetők ezúttal nem bombával dolgoztak, egyszerűen rálőttek párszor az étteremre az éjszaka folyamán. A helyszínelők másnap négy töltényt távolítottak el a vendéglátóhely mennyezetéből, és kilenc üres hüvelyt találtak az étterem előtt. Az ilyen jellegű lövöldözés amúgy bevett módszere annak a feltörekvő, fiatal generációnak, amely egyre komolyabb befolyásra tesz szert a nápolyi alvilágban.

 

A Di Matteo specialitása az olajban kisütött pizza, egy mifelénk kevésbé ismert, de a helyiek és a turisták körében nagyon is népszerű változat. A Di Matteo szemmel láthatóan komoly embertömeget szolgál ki naponta: aki nem fér be a kétszintes étterembe, az kint az utcán várakozik, hogy elvihessen egyet a híres lepények közül. Az üzlet kiszolgálóablaka előtt sokszor igencsak jelentős tömeg várakozik - feltehetőleg ez az, ami felkeltette a Camorra érdeklődését is.

 

napoli_via_dei_tribunali_m.jpg

A Via dei Tribunali forgataga (fotó: Wikimedia Commons)

 

Az ügy pikantériája, hogy mind Salvatore di Matteo, mind Gino Sorbillo esküszik arra, hogy nem kaptak az alvilágtól semmilyen konkrét megkeresést. Azaz az őket ért támadás nem egy visszautasított védelmi ajánlat következménye, hanem valamiféle előzetes megfélemlítés lehet. Sorbillo még korábbi rendőr múltját is felemlegeti annak igazolására, hogy a hatóságokkal ő aztán igazán szorosan együttműködik.

 

Hogy így van-e? Ki tudja... Innen nehéz megítélni, hogy hogyan is működhet az az alvilág, ami a város életében több mint kétszáz éve van szervesen jelen. Az viszont egyértelműen érezhető, hogy a turizmus egyre komolyabb szerepet játszik Nápoly életében. Ennek egyik folyománya az, hogy – a növekvő munkalehetőségekkel párhuzamosan – javul a nápolyi bűnözési statisztika, azaz javul a városban az általános közbiztonság.

 

Másrészről viszont egy olyan üzletág is egyre inkább a Camorra célkeresztjébe kerül, amely a múltban nem termelt akkora bevételt, hogy érdemes lett volna rá túl sok energiát fordítani.

 

Kisté

 

(forrás: Daily Mail; Il Fatto Quotidiano)

A bejegyzés trackback címe:

https://napolytoldelre.blog.hu/api/trackback/id/tr6514663461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hintalo 2019.03.04. 13:32:24

paradicsomos lepény... wtf?
süti beállítások módosítása