Nápolytól délre

„Nagyon nagy hét”, avagy ünnepre készül Szicília

2018. március 27. - nápolytól_délre

Huszonnégy órás misztériumjáték, több kilométer hosszú csuklyás-fáklyás menet és táncoló ördögök, akik megpörgetik az óvatlan járókelőket is. Történik mindez Szicíliában – húsvét és a nagyhét, vagy ha úgy tetszik: "nagyon nagy hét" folyamán. Az ünnepkör tehát messze nem csak Firenzében kiemelten népszerű.

01_8.jpg(forrás: Arpa Eolica)

 

Misztérium maraton

 

Trapani fontos kikötőváros Szicília északnyugati részén. Híres sólepárlóiról, remek strandjairól, nem utolsó sorban pedig nagypénteki misztériumjátékairól. Melynek gyökerei az ellenreformáció koráig nyúlnak vissza. Ekkor készültek a Krisztus szenvedéseit felelevenítő első szobrok és szoborcsoportok, helyi művészek keze nyomán, természetesen.

 

Az esemény forgatókönyve nem sokat változott az elmúlt 400 év során. A fadeszkákra felépített, virágokkal és lámpásokkal körberakott papírmasé életképeket a történelmi céhek rendelik meg, mint ahogy ők fizetik a menetet kísérő zenekarokat is. Ráadásul a céhek tagjai közül kerülnek ki azok is, akik vállukra veszik ezeket a monstrumokat. Nem véletlen, hogy a szobrokat cipelő, fekete öltönyös, eltökélt arcok sora örökzöld téma az eseményt megörökítő fotósok között.

03_8.jpg(forrás: Sally Coggle Photography)

 

A menetet a Szent Mihály testvériség bíborruhás tagjai, angyaloknak beöltözött fiatal lányok, ferences szerzetesek és hangosan kántáló asszonyok kísérik. Az esemény pedig belenyúlik az éjszakába majd a másnap délelőttbe is. A körmenet pontosan huszonnégy óra elteltével, nagyszombaton 14 órakor ér vissza az Anime Sante del Purgatorio templom falai közé.

 

Csuklyás gyászolók

 

Enna Szicília egyetlen, a sziget belsejében fekvő nagyvárosa. Talán ez a viszonylagos elzártság az oka annak, hogy a nagy hét rendezvényein itt érezteti hatását leginkább az egykori spanyol uralom. Ennában virágvasárnaptól kezdve folyamatosan zajlanak az események, a csúcspont azonban egyértelműen a nagypénteki körmenet. De ne szaladjunk ennyire előre.

04_7.jpg(forrás: Alessandro Rinaldi)

 

Nagycsütörtökön a hívek rituális lábmosással készülnek az ünnepre, melyre az aznapi mise keretében kerül sor. Ezt követően pedig megindulnak a zarándoklatok. Az oltárra helyezett szentségtartók, leplek, virágok és mécsesek segítségével ugyanis a város mindegyik temploma felállítja a saját síremlékét, így emlékezve meg Krisztis kereszthaláláról. Az ennaiaknak pedig, az ősi hagyomány szerint, legalább három templomot fel kell keresniük.

 

Nagypénteken aztán a testvériségek veszik át a főszerepet. A sok száz éve létrehozott vallási közösségek tagjai a székesegyházban találkoznak, és innen indul útjára a világ leghosszabb, 3 és fél kilométeres körmenete, amely az UNESCO világörökségi védelmét alatt áll. A csuklyával elfedett arcú testvérek mécsessel a kezükben, a zenekar és kórus által megszólaltatott gyászénekek ritmusára teszik meg az utat a főtemplom és a temető között. Vállukon az elhunyt Krisztus díszes, kivilágított koporsóját és a fiát sirató Szűz Mária szobrát cipelik. Megigéző, megindító látvány nyújtanak.

 

Ördögtánc

 

Prizzi egy kisváros fent a hegyekben, félúton Palermo és Agrigento között. Vagy akár úgy is fogalmazhatunk: az Isten háta mögött. Ez pedig duplán is igaz húsvét vasárnapon. Ilyenkor ugyanis az ördög veszi birtokba a belváros sikátorait. Méghozzá nem is csak egyetlen ördög. Hanem rögtön öt vagy hat.

05_1.jpg(forrás: Pinterest)

 

Speciális ismertetőjegyük a rikító vörös hacuka, a méretes sörény, és a rémisztő, a Busókéval valamelyest rokon álarc. Fúvósbanda kíséri őket mindenhová, a pokolfajzatok pedig ropják szakadatlanul. Vezetőjük (maga a halál) egy sárga köpenyes, halálfejes alak, aki íj segítségével vezényli a többieket. Az ördögök pedig el-elkapnak egy-két gyanútlan járókelőt is. Az ilyen áldozat csak úgy szabadul, ha az egyház részére egy szerényebb adományt fizet. De mint tudjuk, az Úr kedveli a jókedvű adakozót. Jókedvben pedig Prizziben igazán nincs hiány.

 

Csak nézünk, mint a moziban

 

Ha pedig kellőképpen kitáncoltuk és kiünnepeltük magunkat, akkor üjünk vissza a bérelt Fiatba, és guruljunk el a következő településig, Palazzo Adrianóig. Parkoljunk le a főtéren, majd nézzünk jó alaposan körül. Ismerős az utcakép? Nem?... Akik látták a Nuovo Cinema Paradiso c. filmet, azoknak bizonyosan az!

06_1.jpg

(forrás: Wikimedia Commons)

 

Ez volt ugyanis a fő forgatási helyszín – itt állt az ikonikus kút, ahová mosni jártak a helyi asszonyok, itt lakott és perelt a többiekkel a falu bolondja és persze itt magasodott a leégett majd újjáépített filmszínház épülete. Magát a mozit sajnos nem fogjuk megtalálni, ez ugyanis a tér sarki házához hozzátoldott díszlet volt csupán.

 

Kisté

A bejegyzés trackback címe:

https://napolytoldelre.blog.hu/api/trackback/id/tr9613783664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása